3de zondag door het jaar:
Nehemia 8:2-4a,5-6,8-10; Lukas 1:1-4,4:14-21
In de Advent zijn we begonnen met een nieuw liturgisch jaar met daarin veel lezingen uit het evangelie volgens Lukas. Ondertussen hebben we veel teksten en feesten gehad met lezingen die niet van Lukas waren. Maar vandaag zult U gemerkt hebben, dat we echt serieus begonnen zijn aan het jaar van Lukas. Vanaf nu tot het einde van dit liturgische jaar zullen we heel veel lezen of horen uit het evangelie volgens Lukas. Vandaag de proloog en een verslag van de eerste prediking van Jezus. We staan aan het begin van Zijn openbare leven en in zekere zin ook dat van ons.
Ik moet bekennen dat mijn eerste gedachte bij het zien van de lezing van vandaag was: "daar gaan we weer." Ik ben net zoals velen hier in de kapel al heel wat keren door dit Evangelie gegaan. Als predikant en net zoals U, gelovige, vraag ik me af, "wat voor nieuws of wat voor nieuwe inzichten kan ik krijgen uit dit evangelie? Op wat voor nieuwe manieren kunnen mijn hart en geest worden bewogen door deze o zo vertrouwde teksten? Vanuit mijn perspectief vraag ik me af of ik een frisse benadering kan vinden om vol enthousiasme over deze teksten opnieuw te kunnen preken. De afgelopen jaren was het meestal Ernst Marijnissen die de beurt had om de overweging op de teksten van vandaag te geven. Misschien vraagt U zich ook af wat voor nieuws deze tekst voor u te bieden zou hebben?
Misschien dacht Lukas ook dat zijn lezers in een gelijkaardige
gemoedstoestand waren, want hij schreef aan Theophilus, dat er
velen geprobeerd hadden om een tekst te schrijven over de
gebeurtenissen die onder hen en ons werkelijkheid zijn geworden.
Maar, zegt hij: ”Ik heb toch de beslissing genomen om alles
ordelijk te beschrijven zodat jij, Theophilus zeker kan zijn van
alle lessen, die jij hebt ontvangen." Was de gemeenschap rond
Lukas ook zo bekend met het verhaal van Jezus? Miste het verhaal
misschien frisheid en was het slechts een deel van hun religieuze
behang of was het alleen maar iets vanzelfsprekends in de
dagelijkse gang van hun leven?
Aan het begin van Lukas zijn wij net als mensen die op het punt
staan om te beginnen aan een reis die ons naar verschillende
plaatsen zal leiden en ons zal laten kennismaken met allerlei
mensen. Veel van hen zullen arm en op zoek zijn; anderen zullen
vriendelijk zijn en ons helpen op onze weg; terwijl weer anderen
vijandig zullen zijn en proberen twijfels en bezwaren op onze weg
te zaaien. Maar… wij zullen veranderen als we door het evangelie
van Lucas reizen. De verhalen zullen ons koesteren en problemen
aanpakken die naar voren zijn gekomen in de wereld en ons
persoonlijk leven, aangezien we veel van deze teksten drie jaar
geleden al hebben gehoord. Zelfs als ons leven bijna niet
veranderd lijkt is er in feite niets dat nu net zo is als in 2016.
Maar het woord van God staat ook niet stil. Het is niet een oud verhaal voor en over vervlogen tijden. De woorden van het evangelie mogen dan soms in de verleden tijd geschreven staan, maar het heeft echt wel te maken met de "tegenwoordige tijd." In ieder geval is het tegenwoordige tijd voor onze trouwe ogen en oren. Dus ook al lijkt het liturgisch jaar te beginnen met zo iets als ‘dat hebben we allemaal al vaak gezien en het is niets nieuws', dan hebben we toch een zegen nodig voordat we weer aan onze reis met Lukas beginnen. Eigenlijk is onze reis met Lukas dit jaar in de liturgische vieringen veel minder een toeristisch avontuur en veel meer een bedevaart. We reizen naar een heilige plek met langs de weg rustplaatsen en gebedshaltes en net als de vroegere pelgrims reizen we samen.
Als pelgrims beginnen we onze reis met het vragen om zegen — voor een enigszins nieuw leven en vol verlangen naar hernieuwd enthousiasme, wanneer we ons geloof vieren. Wij roepen de Geest op een bijzondere manier over ons af, omdat we in het begin van Jezus’ prediking gehoord hebben dat de Geest des Heren op Hem is neergedaald. Toen ik me op