3e zondag door het jaar:
Jona 3,1-10; Psalm 25; Marcus,1,14-20
Nu werd het woord van de Heer gericht tot Jona: Ga naar Ninivé, die grote stad, om haar aan te klagen, want het kwaad dat daar geschiedt, is ten hemel schreiend (jona1,1). Het is de openingszin van het boek Jona waaruit we zo juist hoorden en ik moest onmiddellijk denken aan het rapport over de fraudeaffaire, Dit rapport kreeg als titel mee Ongekend Onrecht. Ten hemel schreiend, God geklaagd wat er allemaal mis is gegaan. Hoe is dit mogelijk? En wie neemt verantwoordelijkheid? Vragen te over. Maar je kunt ook denken aan het Capitool dat bestormd werd of aan de pandemie. Veel mensen maken zich zorgen. Gaan we wel zorgvuldig genoeg om met elkaar, met deze wereld. We worden moe van al het gepraat aan de tafels van de talkshows. En ja dan begin ik er ook nog over Maar als er iets is wat deze tijd doet, is het wel vragen stellen bij ons leven. Wat is er echt van belang? Wat geeft er hoop en perspectief? Zitten we op de goede weg? Moeten we niet anders gaan leven? Maar hoe dan? Of we willen of niet, het is een tijd van inkeer en bezinning.
Het boek Jona is een van die meesterlijke verhalen uit de Schrift. De naam Jona betekent Duif. Het doet denken aan de duif bij Noach of de duif bij de doop van Jezus in de Jordaan. Duif als beeld van de Geest , de geest van God die zweefde over de wateren.
Jona wordt geroepen om naar Ninivé te gaan en een boodschap van ommekeer te brengen. Maar Jona vlucht. Wat speelt er in het hoofd van Jona dat hij deze oproep ontloopt? Is hij bang voor zijn eigen hachje? Is het de gedachte dat het allemaal geen fluit uithaalt? Waar zou je je druk over maken? Of misschien is het ook wel dat hij zich zelf voor gek voelde staan om met zo’n boodschap de stad in te gaan. Jona stapt op een boot en vlucht en we kennen allemaal het vervolg. Hij wordt over boord gegooid en komt in de buik van de walvis, Na drie dagen wordt hij op wonderbaarlijke wijze terug geworpen op aarde. Je zou kunnen zeggen, hij wordt met de voeten op de grond gezet. En opnieuw nu voor de tweede keer wordt hem opgedragen naar Ninivé te gaan , die stad van verderf. En nu gaat hij wel en hij brengt een boodschap, een boodschap van vernietiging, nog veertig dagen en de stad wordt met de grond gelijk gemaakt. Maar de Ninivieten kwamen tot bezinning, keerden om en zochten steun bij God ,
Bij ommekeer denken wij al snel dat het anders moet, dat we
anders moeten gaan leven en we vullen al snel in hoe dat moet. We
weten het zo goed allemaal. Bekeert u klinkt als, wordt een beter
mens, een goed gelovige, een trouwe kerkganger, heb een zinvol
bestaan als mens. Maar is dat wat bedoeld wordt met de oproep om
bekering ? Is het zo simpel, een oproep om eenvoudig een knop om
te zetten ? Of zoals in het verleden over biechten gesproken werd,
je vertelt wat je gedaan hebt het en het is vergeven? Gaat het
alleen maar om sorry zeggen of wordt er toch